Zlato je nejjistější investice. Nebo ne?

23.3. 20233008x

Čím je doba nejistější, tím větší mají lidé sklony volit konzervativnější investice. A co by mohlo být konzervativnější než zlato, vzácný kov, který byl znakem bohatství už před tisíci lety. Pravda je, jak už to tak bývá, někde uprostřed.

Já sice žádnou zlatou cihličku nemám, ale pokud chcete mít peníze uložené „hmatatelně” pro případ, kdy nastane apokalypsa a vy si budete muset sbalit batoh s veškerým hmotným bohatstvím, protože peníze, akcie ani nemovitosti nebudou mít žádnou cenu, jen do toho. Reálné zlato může být kromě pojistky pro rodinu i hezkým dárkem ke svatbě nebo jiné významné příležitosti. Zkrátka proč ne.

Co je ale důležité říct – pro získání renty je investice do zlata extrémně rizikovou volbou.

Časy se mění

Rychlá odbočka do historie: tzv. zlatý standard se začal rozpadat v roce 1933, úplné opuštění zlatého standardu nastalo v 70. a 80. letech. A tím skončila zlatá horečka, kdy se zlato z rekordních výšin propadlo na úplné dno. Než se vrátilo zpět na svou hodnotu, trvalo to skoro 30 let. A to je pro investory opravdu dlouhá doba.

Nikdo nemůže zaručit, že se historie nebude opakovat. A nemůžu doporučovat svým klientům, aby investovali tam, kde hrozí riziko několika dekád záporných výnosů.

Pro mě proto zlato rozhodně není bezpečnější nástroj než akcie. Ještě se totiž nestalo, že by bylo globální portfolio 30 let pod svou hodnotou. Zlato je zkrátka instrument, který může kolísat často mnohonásobně víc než akcie.

Druhý aspekt, kvůli kterému investice do zlata nedoporučuji, je likvidita. Když totiž budete potřebovat jenom část peněz a budete mít investici v podobě reálné zlaté cihly, budete ji muset prodat celou, nerozpůlíte ji.

A další věc: nákupní marže a prodejní marže, tedy kupní cena. Marže jsou často překvapivě vysoké. Takže když dnes koupíte zlato za 150 tisíc a ten samý den ho prodáte, dostanete třeba i o 15% méně. A to se vyplatí. 🙂

Když už do zlata chcete investovat, nedržte v něm víc než 10 procent majetku a diverzifikujte do dalších investičních nástrojů. Nevíte, jaké vybrat? Ozvěte se mi, jsem tu od toho.

Buďte stále v obraze

Pravidelně Vám každý týden pošleme aktuální informace o investicích, trzích, ekonomice a další zajímavosti.

Vaše osobní údaje budeme zpracovávat v souladu s pravidly nakládání s osobními údaji.