Plánování jako klíč k úspěšnému řízení financí a dosažení finančních cílů

2.3. 2023945x

Ať už se o své finance staráte sami, nebo využíváte služeb konzultanta, jedna věc je nezpochybnitelná: nejdůležitější je mít finanční plán. Hned druhým nejdůležitějším krokem je jeho dodržování.

A jestli nevěříte mně, pak Annamarii Lusardi, proslulé americké profesorce ekonomie, to věřit musíte. 🙂Paní Lusardi má své (i moje) tvrzení podložené tvrdými daty.

V letech 2004 až 2005 spolu s Olivií S. Mitchell, taktéž ekonomkou a profesorkou, provedla výzkum u americké populace starší 50 let. Chtěly zjistit, jaké je spojení mezi finanční gramotností a schopností zajistit se na důchod. Mohlo by se zdát, že výsledky nemůžou překvapit. Není to ale tak docela pravda.

Průzkumu se zúčastnilo 1 269 respondentů ve věku od 50 do 69 let. A na co se přišlo? Otázky týkající se klíčových základů finanční gramotnosti zvládla jen třetina dotázaných. Podobné množství bylo těch, kteří se alespoň zamysleli nad tím, jakou částku budou potřebovat na období důchodu. 60 % z nich mělo základní finanční plán; 87 % z nich ho pak zvládalo i dodržovat. A tady to začíná být zajímavé.

Finanční plán = bohatství?

Poměrně překvapivé bylo zjištěné propojení mezi majetkem a finančním plánováním. Z výzkumu vyplynulo, že lidé, kteří měli finanční plán a dodržovali ho, měli téměř čtyřikrát větší úspory než ti, kteří měli stejné podmínky, ale neplánovali. A pozor: i lidé, kteří věděli, kolik peněz budou potřebovat a měli představu o cestách, jak se k této částce dostat, ale neměli konkrétní plán, měli nakonec asi třikrát větší jmění než úplní neplánovači. Všechny skupiny přitom měly srovnatelné příjmy a výdaje.

Co z toho plyne? Stanovení cíle je základním předpokladem k jeho dosažení. Rozplánování na jednotlivé kroky potom celý proces ulehčí. Stačí už je jen dodržovat a pravidelně odkládat stanovenou částku. Metoda pokus-omyl je totiž přínosná jen výjimečně. Jestli nechcete pokoušet štěstěnu a raději spoléháte na zdravý rozum, je důležité:

  1. Vědět, kolik budete na penzi potřebovat peněz.
  2. Mít plán, v němž stanovíte konkrétní kroky k dosažení požadované částky.
  3. Začít plán realizovat.

S prvními dvěma body vám můžu pomoci. Třetí už je na vás. Bude to stát trochu odhodlání, za klidnou rentu to ale stojí.

Buďte stále v obraze

Pravidelně Vám každý týden pošleme aktuální informace o investicích, trzích, ekonomice a další zajímavosti.

Vaše osobní údaje budeme zpracovávat v souladu s pravidly nakládání s osobními údaji.