Aktuální info: Týden 44

4.11. 2023151x

Americká ekonomika roste, česká a německá strádají

Jak to vypadá na trzích

Za poslední týden se akcie pohybovaly od + 0,7 % do + 3,7 %. V posledních pěti letech zaznamenaly americké akcie velkých společností nárůst o + 87 %. Americké akcie s dividendou vzrostly o + 43 % v českých korunách. Evropské akcie vydělaly 26 %, rozvíjející se trhy + 1 %.

Úrokové sazby zůstávají stabilní navzdory tržní nervozitě

V uplynulém týdnu se investoři soustředili na očekávané vyhlášení úrokových sazeb, což vyvolávalo napětí na akciových trzích. Po oznámení, že Federální rezervní systém (FED) ponechá základní úrokovou sazbu na úrovni 5,5 %, se trhy stabilizovaly. Přesto FED signalizuje možnost udržení vyšších sazeb na delší dobu, což naznačuje opatrnost vůči potenciálnímu růstu inflace, aktuálně na úrovni 3,4 %. Tato strategie naznačuje dobrou zprávu pro ekonomiku, která se snaží předejít dalšímu inflačnímu tlaku.

ČNB drží sazby, ale obavy z inflace přetrvávají

Česká národní banka (ČNB) udržela úrokovou sazbu na 7 %, což překvapilo veřejnost, která očekávala její snížení. Tento krok vyvolává obavy z přílišného optimismu ČNB a možného rizika inflace. Tyto obavy bereme vážně a připravujeme se na možnost, že vysoká inflace nás nemine ani v dohledné době. Samozřejmě, pokud se ČNB nemýlí a inflace se uklidní, bude to pro všechny vítaná zpráva.

Americký růst a dluhopisová příležitost

Americká ekonomika si připsala největší nárůst od roku 2021, s ročním růstem o 4,9 %. Díky tomu a v kombinaci s vyššími úrokovými sazbami vidíme, že výnosy z amerických státních dluhopisů jdou nahoru, což je dobrá zpráva pro Federálního rezervního systému (FED). Tento trend ještě podporuje zvýšená poptávka po „bezpečných přístavech“ a dobré zprávy z maloobchodu. Pro klienty bez českých protiinflačních dluhopisů se americké papíry jeví jako lákavá možnost.

Česká ekonomika vs. německé signály

Česká ekonomika zaznamenává pokles již třetí kvartál v řadě, ale paradoxně to zatím nevypadá, že by se to negativně odráželo na každodenním životě. Nezaměstnanost drží, firmy hlásí zisky a kupní síla drží krok. Na rozdíl od Německa, kde se krize začíná rýsovat jasněji – nezaměstnanost stoupá a kupní síla klesá, což má alespoň jednu výhodu: tlumí inflaci. A co se děje v Německu, to obvykle dorazí i k nám.Problémy v německém stavebnictví už začínají mít dopad i na Českou republiku. Wienerberger, lídr v produkci cihel a tašek, plánuje úspory a dočasně zastavuje provoz svých závodů. A DEK, dodavatel stavebních materiálů, hlásí pokles příjmů a nejisté vyhlídky pro příští rok. Ale každá mince má dvě strany – možná se stavební materiály zlevní, oživí se trh s nemovitostmi a inflace půjde dolů. Co je pro jednoho problém, může být pro druhého příležitost.

Výzvy pro úvěrově zatížené firmy

V současné době se některé společnosti setkávají s významnými obtížemi, zejména ty, které jsou závislé na úvěrech v prostředí, kde jsou peníze dražší. Banky přistupují k úvěrování mnohem opatrněji, považují řadu sektorů za rizikové a nejsou ochotné poskytovat úvěry tak štědře jako v minulosti. V některých případech dokonce vyžadují předčasné splacení již poskytnutých úvěrů. V důsledku toho roste počet nabídek korporátních dluhopisů, protože firmy soupeří o dostupnou hotovost. Je třeba být velmi ostražitý, neboť mnoho společností splácí své staré dluhopisy vydáváním nových s vyššími úrokovými sazbami, což může být v budoucnosti neudržitelné. Pouze v tomto týdnu byly ohlášeny insolvence dvou společností, NWT a Fair Credit.

Buďte stále v obraze

Pravidelně Vám každý týden pošleme aktuální informace o investicích, trzích, ekonomice a další zajímavosti.

Vaše osobní údaje budeme zpracovávat v souladu s pravidly nakládání s osobními údaji.