Aktuální info: Týden 36

9.9. 2023170x

Zhoršení v českém průmyslu a jeho dopady

Jak to vypadá na trzích
Za poslední týden se akcie pohybovaly od +0,1 % do +3,5 %. Od začátku roku 2022 jsou americké akcie -2,0 %, americké dividendové akcie -0,4 % v CZK. Akciový trh se blíží k historickým maximům.

Návrat na začátek: Kurz koruny versus euro
V poslední době jsme svědky zajímavého vývoje na měnovém trhu. Koruna se vůči euru vrací na úrovně, které jsme viděli na začátku roku 2023. Mnoho z vás se mě ptá, co stojí za tímto oslabením. Ačkoliv je důvodů několik, jedním z klíčových je takzvaný úrokový diferenciál.

Tento termín může znít složitě, ale ve skutečnosti je to poměrně jednoduchý koncept. Úrokový diferenciál měří rozdíl mezi našimi domácími úrokovými sazbami a sazbami v zahraničí. V současné době se tento rozdíl snižuje, což znamená, že česká koruna se stává méně atraktivní, zejména pro spekulativní kapitál. A právě to je jedním z důvodů jejího oslabení. Díky naší strategii Ochrany bohatství nás ani větší výkyvy na měnovém trhu neohrožují. Vlastně naopak, oslabování koruny může v některých případech našim investicím dokonce pomoci.

Český průmysl a jeho dopad na ekonomiku
Slabší výkony českého průmyslu se začínají odrážet v makroekonomických ukazatelích. Pokud se potíže v průmyslu nevyřeší, očekávání růstu ekonomiky se mohou zmenšit. Firmy by mohly reagovat na pokles produkce tím, že budou šetřit a snižovat své náklady. V extrémním případě, pokud bychom čelili delší a hlubší recesi, mohlo by to vést k propouštění pracovníků. Je klíčové si uvědomit, že zvýšená nezaměstnanost může být jedním z hlavních důvodů poklesu cen nemovitostí na trhu.

Americké firmy a jejich adaptabilita v měnícím se prostředí
Oslabení ekonomiky nemusí být vždy negativním jevem, pokud na něj podniky dokážou rychle a efektivně reagovat. V USA mnohé firmy ukazují, jak se s takovými situacemi vyrovnávat. Když cítí potenciální zpomalení svého byznysu, často přizpůsobují svou pracovní sílu aktuálním potřebám. Například v období, kdy se začaly zvyšovat úrokové sazby, americké banky rychle snížily počty zaměstnanců v odděleních pro zpracování hypoték, protože předpokládaly pokles poptávky v tomto segmentu. V současné době vidíme, jak velké maloobchodní řetězce jako Walmart upravují mzdy pro nově nastupující, zatímco jiné společnosti propouštějí část svých zaměstnanců, aby mohly lépe odměnit ty, kteří zůstávají, a pomoci jim tak lépe čelit inflačním tlakům. Jedním z důvodů, proč americké firmy dokážou tak rychle reagovat na tržní výzvy, je jejich pracovní legislativa, která jim poskytuje větší flexibilitu. Tato schopnost adaptace je jedním z důvodů, proč v našich investičních portfoliích dáváme přednost právě americkým společnostem.

Buďte stále v obraze

Pravidelně Vám každý týden pošleme aktuální informace o investicích, trzích, ekonomice a další zajímavosti.

Vaše osobní údaje budeme zpracovávat v souladu s pravidly nakládání s osobními údaji.