Aktuální info: Týden 21

26.5. 2023293x

Nejnovější změny na trhu a povzbudivý pohled na budoucnost vašich investic

Tento týden jsem se setkal s jedním z mých klientů, který pravidelně investuje a před válkou uskutečnil jednorázovou investici do akciových fondů přes společnost Amundi. Jeho portfolio je momentálně v mínusu a ptal se mě na můj názor do budoucna, kdy bychom mohli očekávat opětovný růst. Bylo zřejmé, že mu není příjemné pravidelně investovat peníze do něčeho, co je de facto v mínusu, zvláště pokud k tomu připočítáme inflaci, čímž se ztráta zvyšuje. Během této diskuse jsem si vzpomněl na úspěšného investora Warrena Buffetta a dovolím si zde citovat dvě jeho myšlenky. „Akciový trh je úžasný mechanismus, který přesouvá bohatství od netrpělivých k trpělivým.“ A zde je další jeho citát, který odráží odpověď na očekávání budoucnosti: „Nevím, co udělají akcie za týden, měsíc ani za rok. Ale vím, jak se trh vyvíjí z dlouhodobého hlediska – bude růst.“ Jednoduše řečeno, investování je o vytrvalosti, nikoli o rychlém zbohatnutí. Nedělejte si iluze o nabídkách bank, které Vám nyní nabízí vyšší úroky na spořicích účtech, ani o možných investicích, kde máte „jistý“ výnos. Na dlouhodobé investice je třeba se dívat z hlediska schopnosti překonat průměrnou inflaci, a ne inflaci za jeden rok, zvláště v období, kdy je inflace nejvyšší za posledních 30 let. Žádné bankovní vklady, tím mám na mysli běžné účty, spořicí účty nebo termínované vklady, nebyly schopné dlouhodobě porazit inflaci. Nejeffektivnějším nástrojem byl akciový trh, který na horizontu 15 let a více vždy obstál, bez ohledu na krizi. Krátkodobé rezervy neinvestujeme do akcií, ale dlouhodobé investice rozhodně ANO. Moje závěrečné doporučení je, abychom byli vytrvalí a výsledek se jistě dostaví.

Za poslední týden se akcie pohybovaly od -2,1 % do -0,6 %. Od začátku roku 2022 jsou americké akcie -13,0 %, americké dividendové akcie -8,5 % v CZK. 

V novém průzkumu se ukázalo, že 57% evropských CEO plánuje přesunout část nebo celý svůj podnik do USA během příštích dvou let. Důvody pro tento krok jsou různé – obavy z geopolitické nestability, rostoucí ceny energií, inflace a obecně negativní výhled na ekonomický vývoj v Evropě. Tento trend ukazuje na pokračující deglobalizaci a přesun podnikání směrem k USA. V kontinentální Evropě máme akciové investice pouze v malé míře, naše investice převažují v USA, částečně kvůli obavám o budoucnost Evropy.

Tento rok jsme zaznamenali různý vývoj růstových a dividendových akcií, podobně jako v minulém roce, ačkoliv opačným směrem. Snaha trefit tržní segmenty, které nejvíce vydělávají, vede často ke zklamání. Klíčem k úspěchu je správná diverzifikace portfolia, která minimalizuje riziko extrémní ztráty a eliminuje jedinečné a sektorové riziko. Mnoho investořů dělá chyby ve snaze „odmazat ztráty“ nebo „dohnat zisky“. Jason Zweig radí: „Dívejte se na investice z dálky – nezabývejte se tím, že jste o 5% níže než v minulém měsíci, když jste v plusu o 250% za celý horizont“.Strategie a disciplína jsou nejlepšími obranami proti těmto psychologickým pastím. Naše strategie je dlouhodobá, s důrazem na diverzifikaci, nikoli na následování trendů nebo nahánění výnosů.

Buďte stále v obraze

Pravidelně Vám každý týden pošleme aktuální informace o investicích, trzích, ekonomice a další zajímavosti.

Vaše osobní údaje budeme zpracovávat v souladu s pravidly nakládání s osobními údaji.