Aktuální info: Týden 03

20.1. 2023201x

Centrální banky a jejich investice, banky tvoří rezervy, horizonty

Za poslední týden se akcie pohybovaly od -3,1 % do +2,0 %. Od začátku roku 2022 jsou americké akcie -16,8 %, americké dividendové akcie -3,6 % v CZK.

Budoucí očekávání amerických bank je spíše negativní. Banky tvoří rezervy a připravují se na možnou recesi. Jaká bude její případná intenzita však není jasné. Zaznívají zprávy o propouštění velkých technologických společností, ale míra zastoupení zaměstnanosti na celkovém trhu práce není u těchto společností tak vysoká, jako je tomu v jiných oblastech. Tvorba rezerv v podnikaní je důležitá.

Díky tomu, že ČNB drží ve svém portfoliu akcie, tak vykázala za rok 2022 ztrátu. Zde je důležité zmínit, že krátkodobé kolísání a propady k akciovým trhům patří. Investice do akcií je dlouhodobá strategie, která v historii ukázala, že je nejefektivnější nástroj proti inflaci. Toto je jeden z důvodů, proč centrální banka má akcie v portfoliu. Propady na trzích nejsou hrozbou, ale naopak příležitostí. Proto máme v portfoliu akciové investice.

V Číně zpomaluje růst ekonomiky. Politika jednoho dítěte má za následek i zpomalující růst populace, který nastal poprvé po 60. letech. Pro každou zemi je důležitý demografický vývoj a je nutné udržovat tzv. pyramidový demografický strom, který ekonomice pomáhá. V budoucnu to může mít negativní efekt pro čínskou ekonomiku. Naše zastoupení v portfoliích na čínských trzích je velmi malé, a proto lze očekávat minimální dopady.

Zaznívají diskuse o tom, zda je lepší investovat do dluhopisů nebo do akcií. V pravidelných článcích, které Vám zasílám, můžete nabýt dojmu, že investujeme převážně jen do akcií, ale není tomu tak. Mnoho klientů má v portfoliu různé druhy aktiv. Když dluhopisy nepřinášely téměř žádné výnosy, velkou část majetku jsme investovali do realitních fondů, které byly vhodnou alternativou pro střednědobý investiční horizont. Ovšem doba se mění a vládní dluhopisy opět získávají na atraktivitě, a proto je začínáme do portfolia zařazovat. Jakmile máte určitou hodnotu finančního majetku, tak je nezbytné začít diverzifikovat (rozkládat rizika) do více finančních nástrojů. Pokud však víte, že je Váš investiční horizont dlouhodobý (10 let a více), je nezbytné využít i potenciál akciových fondů.

Pamatujte, že hotovost, běžné účty, spořící účty a termínované vklady z dlouhodobého hlediska vždy podlehnou inflaci a Vy se tak dobrovolně smiřujete s tím, že budete mít garantovanou ztrátu svého majetku.

Buďte stále v obraze

Pravidelně Vám každý týden pošleme aktuální informace o investicích, trzích, ekonomice a další zajímavosti.

Vaše osobní údaje budeme zpracovávat v souladu s pravidly nakládání s osobními údaji.