Aktuální info: Týden 30 a 31

5.8. 2022177x

Stále vyšší inflace v ČR, Evropa nemá dobré vyhlídky, pozitivnější nálada v USA

Za poslední 2 týdny se akcie pohybovaly od +0,8 % do +5,2 %. Od začátku roku 2022 jsou americké akcie -3,4 %, americké dividendové +5,3 % v CZK.

Očekává se, že inflace na podzim bude dosahovat hodnot 20 % a celková průměrná inflace za rok by měla být 16,5 %. ČNB posunula své prognózy na budoucí období a v roce 2023 očekává průměrnou inflaci 9,5 % namísto očekávaných 4,1 %. Na zasedání rady byly ponechány úrokové sazby na úrovni 7 %. Berme v potaz, že kroky, které ČNB podniká, se do reálné ekonomiky promítnou se zpožděním až 18 měsíců. Rostoucí inflace má pozitivní vliv na proti-inflační státní dluhopisy, které jako jediné dokážou inflaci v tuto chvíli porazit.

Německo jako hospodářský motor Evropy, který se potácí na pokraji recese. Energetická krize způsobená Ruskem, blokované dodavatelské řetězce a stárnoucí pracovní síla ukončují trvající vládu německé ekonomiky zaměřené na export. Deglobalizace světa může mít negativní dopad na Evropu, a tak i na nás. Německé firmy mají významné problémy (propouštění zaměstnanců, redukují investice v Evropě, přesouvají výrobu na jiné kontinenty) a tato situace se přenese negativně i do ČR, která je na německé ekonomice z velké části závislá.

V USA pokračují dobré zprávy, proto akcie v USA rostou – objevují se různé zprávy, že je USA technicky v recesi, ale na ekonomiku nelze nahlížet pouze očima HDP, nezaměstnanost je nejníže za 52 let, spotřebitelé utrácejí uspořené peníze, firmy investují. To samozřejmě neznamená, že recese nemůže přijít i do USA, ale případná recese by byla evidentně méně bolestivá než recese v Evropě.

V červenci v pravidelném shrnutí jsem psal, že české banky stále nenabízí zajímavé alternativy pro uložení krátkodobé rezervy. Situace dále přetrvává a ač si banky ukládají peníze k ČNB za 7 %, tak úroky na spořících účtech nebo krátkodobých termínovaných vkladech jsou výrazně nižší. Máme tu však alternativu v podobě Conseq Repofondu, který ukládá peníze k ČNB s aktuálním výnosem 6,25 % p.a. nebo Conseq Depozitní+, který investuje zejména do krátkodobých státních dluhopisů s výnosem do splatnosti 7,09 % p.a.

Buďte stále v obraze

Pravidelně Vám každý týden pošleme aktuální informace o investicích, trzích, ekonomice a další zajímavosti.

Vaše osobní údaje budeme zpracovávat v souladu s pravidly nakládání s osobními údaji.