Aktuální info: Týden 17

29.4. 2022238x

Výsledková sezóna v USA, aktuální situace v Česku a investice do fondů a indexu vs. do jednotlivých akcií

Za poslední 2 týdny se akcie pohybovaly od -2,7 % do +0,3 %. Od začátku roku 2022 jsou americké akcie -6,9 %, americké dividendové +2,7 % v CZK.

Další růst sazeb v USA vedl k výprodejům na akciových trzích a akcie v USD klesly. Naše portfolia jsou na tom lépe, protože pokles vykompenzoval posilující dolar (6,2 % od začátku roku) a dividendové tituly. Růst sazeb v Americe dolaru pomáhá, stahují se do něj peníze z rozvíjejících se trhů.

Výsledková sezóna v USA zatím přináší pozitivní zprávy. Firmy jako McDonald‘s, Apple, PepsiCo měly úspěšný kvartál. Celkově 81 % velkých firem v USA zatím překonalo očekávání analytiků, zisky rostly o 9,4 %, tržby o 12,1 %. Přestože mnoho retailových investorů má obavy, banky a firmy se zatím nebojí.

V Česku situace tak světlá není. Podnikatelé začínají pracovat s rizikem zpomalení. Zakázek ubývá, a končí některé kontrakty. Týká se to i velkých firem jako ŠKODA Auto, stále existují problémy v dodavatelských řetězcích. Růst sazeb ještě nutně vrcholu nedosáhl. Sazby budou vyšší déle, než se původně očekávalo. Očekává se i růst inflace. To vše způsobuje horšící se situaci v České ekonomice.

Někteří investoři se poohlížejí po investicích do jednotlivých akcií kvůli jejich poklesu. Zatímco přikupování klesajících globálních portfolií fondů a indexů je takřka vždy dobrým nápadem, pokud máme dlouhodobou důvěru v kapitalismus, u jednotlivých akcií to platit nemusí. Nevíme totiž, které budou nakonec výherní. Akcie jako Netflix, nebo Teladoc ukazují, že jednotlivé akcie se z prudkých poklesů nemusí jen tak vzpamatovat. Ve strategii wealth protection doporučujeme investovat do diverzifikovaného portfolia fondů a indexů. Velká sázka na jednotlivé akcie je příliš riziková.

Buďte stále v obraze

Pravidelně Vám každý týden pošleme aktuální informace o investicích, trzích, ekonomice a další zajímavosti.

Vaše osobní údaje budeme zpracovávat v souladu s pravidly nakládání s osobními údaji.