Aktuální info: Týden 15 a 16

22.4. 2022199x

Tématem jsou inflace a sazby. Nesázejte na alternativy ani dluhopisy, investujte s rozmyslem a strategicky

Za poslední 2 týdny se akcie pohybovaly od -3,8 % do +1,5 %. Od začátku roku 2022 jsou americké akcie -4,4 %, americké dividendové +2,9 % v CZK.

Na ochranu před inflací lákají alternativní investice jako zlato, stříbro, umění nebo bitcoin. Ty jsou pro nezkušené investory velmi rizikové. Obvykle na nich vydělávají ti, kdo tomu rozumí nad těmi, kdo ne. Nezkušení investoři ženou ceny vzhůru a nakupují draze. Spásou není ani spekulace a hedgefondy sázející na jeden scénář.

Firmy potřebují financování, rizika dluhopisů se ale zvyšují. Firmy bez ratingu vydávají dluhopisy na splácení stávajících dluhopisů. Ekonomická situace v ČR se může zhoršovat. Růst sazeb to jen umocní. Řada emisí je problematických už nyní. České firemní dluhopisy obvykle nesplňují kritéria wealth protection.

Někteří investoři berou do zaječích a doporučují výprodej akcií. Na trhu je ohledně růstu skepse. To ale také znamená, že na trhu nevládne euforie. Útěk z akcií je sázka na jeden ze scénářů (krize). Ten nemusí vyjít. V krátkém horizontu mohou akcie vždy poklesnout. Na horizontu 5–10 let na ně nemůžeme spoléhat. Proto investujeme dlouhodobě.

Nejlepším lékem proti inflaci je strategie a plán pro různé scénáře vývoje. Se scénářem vysoké inflace pracujeme dlouhodobě. Není to pro nás překvapení a víme co dělat.Pomáhají akcie v cizích měnách a dividendové akcie. Neznamená to, že tyto akcie zvítězí každý rok, ale jde o dlouhodobou strategii. Reagujeme preventivně. Na riziko inflace upozorňujeme dlouhodobě a díky tomu jsou Vaše portfolia připravena.

Buďte stále v obraze

Pravidelně Vám každý týden pošleme aktuální informace o investicích, trzích, ekonomice a další zajímavosti.

Vaše osobní údaje budeme zpracovávat v souladu s pravidly nakládání s osobními údaji.