Aktuální info: Týden 14

8.4. 2022286x

Ochlazování trhu s nemovitostmi, nová inflační éra, časování trhu a význam kreditního rizika

Za poslední týden se akcie pohybovaly od -1,2 % do +2,0 %. Od začátku roku 2022 jsou americké akcie -3,9 %, americké dividendové +1,4 % v CZK.

V nejistém prostředí vzniká na trhu mnoho protichůdných názorů a předpovědí. My neinvestujeme podle toho, co se říká, ale pracujeme s různými scénáři vývoje. Snaha o časování trhu není pro dlouhodobého investora vhodná strategie. V investování platí, že méně je někdy více.

V Česku dochází k ochlazování trhu s nemovitostmi, kupců ubývá. Neschopnost splácet hypotéky může zvýšit nabídku nemovitostí na prodej a vést k poklesu cen. Toto téma začíná rezonovat i v USA, kde bylo zvyšování sazeb mnohem mírnější.

Člen Banky pro mezinárodní vypořádání varuje, že tu s námi inflace bude déle a nebude to příjemné – úrokové míry budou nad svou neutrální úrovní, a centrální banky budou muset odolat expanzivní měnové nebo fiskální politice.

Banky reagují na rostoucí sazby zvyšováním úroků – ty inflaci nestíhají, ale částečně pomohou. Nesvazujte ale své peníze na příliš dlouho, obzvlášť pokud držíte proti-inflační dluhopisy – sazby i úroky se pravděpodobně budou ještě zvyšovat a aspekt likvidity je rovněž klíčový.

Sberbank opět zneklidnila část svých klientů, jelikož nepřevádí investice, ve kterých figurovala jako distributor. K penězům se sice dostanou, ale musí počkat – pro dlouhodobého investora to tedy problém není. Kreditní riziko je pro nás ale důležité, a proto používáme více správců a využíváme otevřené podílové fondy, u kterých je majetek oddělený.

Buďte stále v obraze

Pravidelně Vám každý týden pošleme aktuální informace o investicích, trzích, ekonomice a další zajímavosti.

Vaše osobní údaje budeme zpracovávat v souladu s pravidly nakládání s osobními údaji.