Aktuální info: Týden 12

25.3. 2022272x

Akciové trhy posilují, centrální banky utahují a komodity zdražují

Za poslední týden se akcie pohybovaly od +0,5 % do +5,3 %. Od začátku roku 2022 jsou americké akcie -4,4 %, americké dividendové -0,5 % v CZK.

Akciové trhy se tváří, že válka skončila. Indexy rostou a méně kolísají. Pro akciové trhy je rizikem recese, nikoliv inflace. Válka samozřejmě nekončí, ale pro kapitálové trhy už zkrátka není novinkou.

Největším dopadem konfliktu bude dále se zvyšující inflace. Nejvíce to odnesou komodity. V některých regionech to může mít dramatické negativní dopady, v regálech mohou chybět některé potraviny, jiné zase mohou velmi zdražit.

FED se chystá příště zvýšit sazbu o 0,5 %. ČNB možná i 0,75 % a sazby mohou být výrazně nad 5 %. Inflace dle Rusnoka dosáhne v létě téměř nevyhnutelně na 13-14 %. Centrální bance se dle jejích vlastních slov inflaci stlačit dolů podaří, otázka je, za jakou cenu. S rostoucími sazbami klesají dluhopisové fondy s pevně úročenými dluhopisy.

Jerome Powell tvrdí, že riziko recese v USA je nízké. Jiří Rusnok naopak na hrozbu recese v ČR upozornil již několikrát. I to je důvod, proč převažujeme v portfoliích akcie USA. Když ale recese přijde, investovat v průběhu poklesů, které ji předcházejí, se vyplácí.

Buďte stále v obraze

Pravidelně Vám každý týden pošleme aktuální informace o investicích, trzích, ekonomice a další zajímavosti.

Vaše osobní údaje budeme zpracovávat v souladu s pravidly nakládání s osobními údaji.