Aktuální info: Týden 06

11.2. 2022248x

Nátlak na investory, sázka na jednoho koně, diverzifikace a největší mýty v investování

Za poslední týden se akcie pohybovaly od -0,7 % do +1,4 %. Od začátku roku 2021 jsou americké akcie +20,2 %, americké dividendové +18,5 % v CZK.

Jelikož trhy soustavně kolísají v pásmu spojeného s našim spouštěčem nákupů, doporučujeme ponechat zvýšené pravidelné investice, pokud Vám to umožňuje situace. Pro klienty, kteří mají nové investice platí, že je investujeme standardním způsobem. Akcie doporučujeme nakupovat z dlouhodobého hlediska. Stále platí, že pracujeme s různými scénáři vývoje.

Známí investoři a miliardáři varují před krachem. Opět. Stejně jako posledních 10 let. Někteří poradci klienty straší a vyvíjí na ně tlak, aby odešli z akcií, a raději pořídili zlato, které je ochrání. Podobné věci se říkaly vždycky a budou říkat i nadále, ale nemají žádnou výpovědní hodnotu. Nenechte se zastrašit.

Přestože budoucnost neznáme, my z akcií neutíkáme. Chceme se i dál podílet na rozvoji ekonomiky. 78 % amerických firem překonalo očekávání o ziscích. Nadále preferujeme akcie USA, ale počítáme s různými scénáři vývoje.

Špatná diverzifikace nás při propadech může silně zasáhnout. Zatímco trh zažil desetiprocentní pokles, malé firmy ztratily 20 %. Kryptoměny propadly o 40 až 60 % a hyper-růstové akcie jsou nyní v depresi o 50-80 %. Diverzifikace není nepřekonatelná, ale nikdy nezklame.

Pokud chcete být v investování neúspěšní, držte se následujících mýtů: „Snažte se časovat trh. Než začnete investovat, počkejte, než se situace trošku uklidní a vrátí k normálu. Nová maxima znamenají blížící se krach trhu. Investování je vlastně loterie. Složité problémy vyžadují složitá řešení.“

Buďte stále v obraze

Pravidelně Vám každý týden pošleme aktuální informace o investicích, trzích, ekonomice a další zajímavosti.

Vaše osobní údaje budeme zpracovávat v souladu s pravidly nakládání s osobními údaji.