Aktuální info: Týden 24

16.6. 2023368x

Inflace, úrokové sazby, termínované vklady a oživení hypotečního trhu

Za poslední týden se akcie pohybovaly od +0,7 % do +4,5 %. Od začátku roku 2022 jsou americké akcie -7,6 %, americké dividendové akcie -5,1 % v CZK. 

Inflace v České republice sice klesla, ale některé položky stále táhnou růst. Meziroční inflace v květnu zpomalila z 12,7 % na 11,1 %. Nejvýraznější pokles je v dopravě díky zlevnění paliv. Na druhé straně, růst inflace táhnou položky jako bydlení (voda, elektřina, plyn), alkohol a potraviny.

Zajímavým aspektem je, že podle investorů, za vysoké ceny může z velké části chování firem. Tento fenomén se nazývá „hamižná inflace“. Firmy využívají situace, kdy je poptávka výrazně vyšší než nabídka, a zvyšují ceny svých produktů a služeb. Toto chování může přispět k celkovému růstu inflace, protože vyšší ceny se pak promítnou do nákladů na živobytí. Tento trend je důležitý jako celek, protože může ovlivnit rozhodování centrálních bank ohledně úrokových sazeb a dalších nástrojů monetární politiky.

Centrální banky zatím neplánují snižovat úrokové sazby. Česká národní banka (ČNB) udržuje sazby na stávající úrovni 7 %. Na druhé straně, Evropská centrální banka (ECB) plánuje zvýšení sazeb o 25 bázických bodů a očekává další růst. Americký Federální rezervní systém (FED) tentokrát nechal sazby beze změny, ale naznačil možnost jejich zvýšení o dalších 50 bázických bodů do konce roku. Akcie reagovaly na tuto zprávu mírným poklesem, ale nakonec se vrátily k růstu.

Termínované vklady s vysokými sazbami mohou být lákavé pro ty, kteří chtějí uzamknout své peníze a očekávají ústup inflační vlny. Nicméně, je důležité si uvědomit, že termínované vklady nejsou univerzálním řešením pro všechny finanční potřeby. Pokud se inflace vrátí, fixace sazeb v termínovaném vkladu může být nevýhodná a vklad se může stát pastí, ze které není snadné uniknout.I když nominální hodnota vkladu může růst, jeho skutečná hodnota může klesnout. Proto je klíčové nesázet vše na jednu kartu.Diverzifikace portfolia je zásadní – měli bychom zahrnout různé investiční nástroje, jako jsou akcie, dluhopisy a peněžní trh. Je důležité vybírat vhodné produkty dle našich potřeb a finančního plánu, přičemž likvidita je jedním z klíčových faktorů, které je třeba zvážit.

Hypoteční trh v České republice začíná postupně nabírat na dynamice. Vzhledem k tomu, že se nečeká návrat k sazbám před inflačním obdobím, mnoho lidí se rozhodlo, že další odkládání hypotéky nemá smysl. Od 1. července by mohlo také přispět zrušení ukazatele DSTI, který je poměrem splátek k příjmům, i když banky stále používají podobné interní nástroje. Přestože je objem hypoték stále nízký, očekává se rychlejší oživení až v roce 2024. Prodejci nemovitostí jsou stále více ochotni ustoupit na kompromisní ceny, což má na hypoteční trh pozitivní vliv.

Buďte stále v obraze

Pravidelně Vám každý týden pošleme aktuální informace o investicích, trzích, ekonomice a další zajímavosti.

Vaše osobní údaje budeme zpracovávat v souladu s pravidly nakládání s osobními údaji.