Aktuální info: Týden 18

3.5. 2024110x

Nová realita úrokových sazeb

VÝVOJ NA TRZÍCH
Za poslední týden se akcie pohybovaly od -1,4 % do 1,8 %. Od začátku roku 2022 vydělaly americké akcie velkých společností +14,9 %, americké dividendové akcie +11,8 % v CZK, evropské akcie +12,8 %.

ZMĚNY V ÚROKOVÝCH SAZBÁCH ČNB
Česká národní banka (ČNB) snížila úrokové sazby o 0,5 % na 5,25 %. Ačkoliv sazby poklesly, jsou stále vysoké ve srovnání s minulými lety. Klíčovým signálem je ale nová prognóza ČNB, která nyní očekává 3měsíční PRIBOR na konci roku na úrovni 4,30 %, což je výrazně vyšší než dřívější předpoklad 2,93 %. Zdá se, že rychlé snižování sazeb, jak se původně zdálo, nenastane.

AMERICKÉ ÚROKOVÉ SAZBY MOHOU RŮST
I když šéf amerického FEDu naznačuje možnost mírného snižování sazeb, vyšší inflace stále ovlivňuje americkou ekonomiku. Někteří analytici předpovídají, že sazby by se mohly do konce roku dokonce zvýšit. Příprava na možné období vyšších úrokových sazeb je namístě.

NOVÁ DAŇ Z BOHATSTVÍ CÍLÍ NA MILIARDÁŘE
V rámci iniciativy G-20 zvažuje americká vláda zavedení 2% daně z bohatství pro dolarové miliardáře. Tento krok by mohl ročně přinést 250 až 300 miliard dolarů od přibližně 3 000 nejbohatších lidí na světě. I když tato daň zatím ovlivní jen úzkou skupinu velmi bohatých, je možné, že v budoucnu se zvyšování daní dotkne širších vrstev populace.

ZJEDNODUŠENÍ INVESTIČNÍ STRATEGIE
V investování existuje mnoho návrhů a doporučení, které mohou překomplikovat rozhodování. Tři základní pravidla nám pomohou udržet si jasno: zjednodušovat volby, dívat se vpřed a ignorovat zbytečný šum. Tímto přístupem se můžeme vyhnout složitostem a zaměřit se na efektivní a jednoduché strategie, které snižují náklady a riziko. V praxi to znamená výběr méně, ale lepších investičních možností a soustředění se na dosažení našich dlouhodobých cílů bez zbytečně rušívých elementů.

Buďte stále v obraze

Pravidelně Vám každý týden pošleme aktuální informace o investicích, trzích, ekonomice a další zajímavosti.

Vaše osobní údaje budeme zpracovávat v souladu s pravidly nakládání s osobními údaji.