Aktuální info: Týden 10

8.3. 2024113x

Proč akcie nejsou předražené?

Vývoj na trzích

Za poslední týden se akcie pohybovaly od -0,3 % do +1,9 %. Od začátku roku 2022 vydělaly americké akcie velkých společností +15,6 %, americké dividendové akcie +12,5 % v CZK, evropské akcie +11,6 % a akcie z rozvíjejících se trhů (emerging markets) -6 %. 

Tržní skepticismus: zdravý znak

Skepticismus na akciovém trhu není důvodem k panice, ale naopak znamením, že trh není slepě utržený ze řetězu. Přítomnost pochybností naznačuje, že nejsme svědky nekritického optimismu. Aktuální býčí trh, který trvá již 16 měsíců, se snaží vyrovnat s předchozím poklesem, a přestože jsme svědky nových maxim, historie nás učí, že trh má tendenci dlouhodobě růst. To je důvod, proč se zaměřujeme především na americký trh, kde podnikatelské prostředí zůstává příznivé.

Dlouhodobé investování: klíč k úspěchu

Naše investiční filozofie spočívá v dlouhodobém přístupu. Krátkodobé tržní výkyvy jsou nepředvídatelné a spekulace na nich nás nezajímá. Místo toho se soustředíme na dlouhodobý výnos a připomínáme, že korekce trhu jsou normální a očekávané. Důležité je zachovat klid a strategii, která přesahuje každodenní zprávy a predikce.

Americký trh a jeho specifika

Obavy z velké koncentrace některých titulů na americkém trhu jsou relativizovány, když si uvědomíme, že americký trh není tak koncentrovaný jako trhy v jiných zemích. Historie ukazuje, že vyšší koncentrace může být důsledkem zdravého růstu zisků a investic do výzkumu. Technologický sektor je příkladem, kde dominují firmy, které se dokázaly prosadit inovacemi a strategickými akvizicemi.

Bitcoin, zlato a spekulace

Růst bitcoinu a zlata nás příliš nezajímá, jelikož tyto aktiva považujeme za příliš spekulativní pro naše portfolia. Oba tyto investiční nástroje se vyznačují vysokou volatilitou. Nakonec optimisté, kteří ženou cenu vzhůru, dojdou. A co pak? Přichází propad. Právě takto vznikají spekulativní bubliny u bitcoinu a zlata. Mnoho lidí, kteří do těchto trhů vstupují, to dělá až na vrcholu vlny, často bez znalostí. Raději než se nechat unést vlnou nadšení z růstu, by se měli ti, kteří nejsou v těchto oblastech odborníky, těmto aktivům vyhnout.

Diverzifikace a Geopolitická rizika

Rozložení rizik, zejména prostřednictvím investic na americkém trhu, je pro nás klíčové v kontextu současných geopolitických napětí a nejistoty. Diverzifikace nám umožňuje chránit majetek před potenciálními lokálními a regionálními krizemi, což je strategie, kterou považujeme za zásadní pro stabilní a bezpečné investování. Je důležité si uvědomit, jak velkou část našeho majetku držíme v České republice a připravit se na různé budoucí scénáře.

Buďte stále v obraze

Pravidelně Vám každý týden pošleme aktuální informace o investicích, trzích, ekonomice a další zajímavosti.

Vaše osobní údaje budeme zpracovávat v souladu s pravidly nakládání s osobními údaji.