Aktuální info: Týden 08

23.2. 2024145x

Nvidia jako hybná síla růstu akciových trhů

Vývoj na trzích

Za poslední týden se akcie pohybovaly od -1,8 % do +0,6 %. Od začátku roku 2018 vydělaly americké akcie velkých společností +121 %, americké dividendové akcie +63 % v CZK, evropské akcie +46 % a akcie z rozvíjejících se trhů (emerging markets) +13 %. 

Růst akciových trhů a vliv Nvidia

V posledních letech jsme svědky nebývalého růstu akciových trhů, který je z velké části poháněn technologickými giganty jako je Nvidia. Tato společnost, specializující se na vývoj grafických čipů a umělé inteligence, se stala jedním z hlavních motorů růstu trhu. Inovace společnosti v oblasti počítačového vidění a autonomních vozidel otevírají nové možnosti pro budoucí technologický rozvoj.

Investiční strategie v období technologického boomu

V období technologického boomu je důležité přizpůsobit investiční strategie novým trendům. Investoři by měli zvážit diverzifikaci svých portfolií včetně technologických akcií, které nabízejí vysoký potenciál růstu. Technologické společnosti jako Nvidia jsou na čele inovací v oblastech jako umělá inteligence a autonomní vozidla, což představuje významnou příležitost pro investory, kteří hledají růstový potenciál. Investice do fondů nebo ETF, které zahrnují akcie společností jako Nvidia, mohou investorům nabídnout širší expozici vůči těmto růstovým trendům a zároveň snížit riziko spojené s investicemi do jednotlivých akcií.

Výzvy v autodopravě a její dopad na ekonomiku

Sektor autodopravy čelí řadě výzev, včetně přechodu na elektromobilitu a zvyšování efektivity dopravních systémů. Tyto změny mají značný dopad na celosvětovou ekonomiku, neboť autoprůmysl je klíčovým průmyslovým odvětvím. Přechod na elektromobilitu vyžaduje významné investice do nových technologií a infrastruktury, což otevírá příležitosti pro inovativní společnosti a investory, kteří jsou ochotni investovat do budoucnosti dopravy.

Rozvoj investiční kultury v ČR

Podle nejnovějšího průzkumu Asociace pro kapitálový trh České republiky je zřejmé, že ačkoli většina Čechů stále neinvestuje, roste zájem o investice. S 39 % Čechů, kteří již investují, a 23 % uvažujících o začátku investování, je důležité překonat obavy z podvodů a ztrát. Průzkum ukazuje, že investování není jen o zisku, ale i o osobním uspokojení, což zdůrazňuje význam začít investovat. ETF a alternativní investice se ukazují jako oblíbené možnosti, což naznačuje rostoucí povědomí o různorodých investičních příležitostech.

Buďte stále v obraze

Pravidelně Vám každý týden pošleme aktuální informace o investicích, trzích, ekonomice a další zajímavosti.

Vaše osobní údaje budeme zpracovávat v souladu s pravidly nakládání s osobními údaji.