Aktuální info: Týden 29 a 30

28.7. 2023177x

Česká koruna oslabuje, FED a ECB zvyšují sazby. Co je to FOMO?

Jak to vypadá na trzích
Za poslední dva týdny se akcie pohybovaly od +2 % do +5 %. Od začátku roku 2022 jsou americké akcie -4,2 %, americké dividendové akcie -1,8 % v CZK. 

Americké a evropské úrokové sazby stoupají
Americká centrální banka (známá jako FED) a její evropský protějšek ECB upravily své úrokové sazby. Zatímco FED nastavil sazby na hodnotu 5,5%, ECB je stanovila na 3,75%. Ano, to je zvýšení o 0,25% v obou případech. I když se zdá, že inflace zpomaluje, bankéři jsou stále opatrní. Mají obavy, že inflace by mohla náhle vzrůst. K jejich překvapení však, i přes vyšší sazby, nevzrůstá nezaměstnanost a ekonomika se neblíží recesi.

Jak se ČR postaví k aktuální ekonomické situaci?
Jan Procházka, významný člen rady České národní banky (ČNB), se vyjádřil k aktuálnímu dění v české ekonomice. Upozorňuje, že vzhledem k současným komplikacím na trhu práce a zvýšeným sazbám v USA a eurozóně nemůžeme očekávat brzké snížení našich úrokových sazeb. Takový krok by mohl jen zvýšit inflaci. Jiří Rusnok předpovídá, že se česká ekonomika nebude v blízké době vyvíjet příliš dynamicky.

Jak se vyvíjí česká koruna?
Od dubna si můžeme všimnout určitého oslabení české koruny. Ačkoli tento posun není drastický, mohl by signalizovat začátek nového směru. Co stojí za tímto vývojem? Růst úrokových sazeb v eurozóně hraje klíčovou roli, zejména když se sazby v ČR nemění. Díky tomu se zmenšil rozdíl (označovaný jako úrokový diferenciál) mezi výnosy v korunách a eurech, což znamená, že koruna pro zahraniční investory ztrácí na atraktivitě. Co nás čeká v budoucnu? Je těžké předpovědět krátkodobý vývoj měnových kurzů. V našich portfoliích připravujeme strategie pro různé budoucí scénáře, a proto držíme aktiva jak v USD, tak v EUR.

Výsledky firem z USA
Výsledková sezona v USA ukazuje, že firmy z indexu S&P 500 prosperují. JP Morgan zaznamenal 67% růst zisků. Technologické giganty jako Microsoft, Alphabet (Google) a Meta (Facebook) reportovaly roční růst zisků o 20%, 15% a 16%. Z dosud reportujících společností překonalo očekávání až 78% z nich.

A nakonec poslední zpráva – FOMO a důležitost stálé strategie
FOMO, nebo „Fear of Missing Out“, je pocit, že něco propásneme – v našem případě možnost zisku na trzích. Americké akcie posilují a mnozí investoři se do trhu vracejí, aby nezmeškali potenciální zisky. Zvýšený zájem je patrný i na trhu s IPO. Nicméně, pohyb na trhu pod vlivem emocí, jako je FOMO, může být rizikový. Klíčem je držet se své strategie. Pokud si nejste jisti nebo dostanete lákavou investiční nabídku, neváhejte mě kontaktovat. Rád pro vás tuto nabídku vyhodnotím.

Buďte stále v obraze

Pravidelně Vám každý týden pošleme aktuální informace o investicích, trzích, ekonomice a další zajímavosti.

Vaše osobní údaje budeme zpracovávat v souladu s pravidly nakládání s osobními údaji.