Aktuální info: Týden 19

12.5. 2023235x

Inflace, volba regionů pro investice a nekalé praktiky

Za poslední týden se akcie pohybovaly od -0,5 % do +2,5 %. Od začátku roku 2022 jsou americké akcie -15,0 %, americké dividendové akcie -9,4 % v CZK. 

Inflace v České republice začíná ukazovat náznaky poklesu, když se snížila z 15 % v březnu na 12,7 % v dubnu. To je pozitivní zpráva, která překonala očekávání analytiků. Nicméně, stále je důležité sledovat další vývoj a zejména změny úrokových sazeb, které mohou mít na inflaci výrazný dopad. Další faktor, který by mohl přispět ke snížení inflace, je konsolidační balíček představený vládou. Tento balíček je zaměřen na zlepšení stavu státního rozpočtu v následujících letech. Jedním z klíčových prvků tohoto plánu je snížení schodku, což by mělo vést k menšímu množství peněz v ekonomice a méně utrácení ze strany lidí. Nicméně, je důležité si uvědomit, že ačkoliv aktuální pokles inflace je povzbudivý, nesmíme přeceňovat jeho význam. Pro celý rok 2023 se očekává, že průměrná inflace bude okolo 11 %. Dlouhodobě je důležité sledovat, zda je současný trend poklesu inflace trvalý, nebo zda se inflace v budoucnu opět zvýší.

Analytici se rozcházejí v názorech na preferovaný region pro investice do akcií. Americké akcie, které dlouhodobě překonávaly evropské, začínají ztrácet náskok. Někteří vidí nejistotu jak v evropských, tak v amerických akciích. Analytik JPMorgan se obává, že Evropě vyhasíná plamen, zatímco analytik ze Standard Chartered preferuje asijské akcie a předpovídá problémy pro americké akcie kvůli politice FEDu.Jako dlouhodobí investoři pro nás není podstatné spekulovat na krátkodobý vývoj, ale investovat do trhů, které považujeme za bezpečnější. A v tomto ohledu americký trh bezpochyby vyniká.

V poslední době jsme svědky rostoucích podvodných aktivit na českém finančním trhu, včetně falešných telefonátů vydávajících se za Českou národní banku. Tyto útoky, známé jako „vishing“, cílí na získání osobních údajů s tvrzením, že chrání oběť před útokem na její bankovní účet. Starší lidé jsou často zranitelnější vůči těmto taktikám. Kromě toho existují případy, kdy investoři nevědomky svěřili významné prostředky společnosti IPC s pochybnou historií. Investoři by měli být opatrní, dodržovat bezpečnostní zásady a nedůvěřovat slibům nereálných výnosů.

Buďte stále v obraze

Pravidelně Vám každý týden pošleme aktuální informace o investicích, trzích, ekonomice a další zajímavosti.

Vaše osobní údaje budeme zpracovávat v souladu s pravidly nakládání s osobními údaji.