Aktuální info: Týden 46

18.11. 2022261x

Problematika investování ESG, jak přistupovat k poklesům u akcií, hypotéka a OSVČ

Za poslední týden se akcie pohybovaly od +1,2 % do -1,0 %. Od začátku roku 2022 jsou americké akcie -10,0 % v CZK.

Díky investicím do akciových fondů nebo dluhopisů jste se možná setkali s pojmem ESG. Pojďme si říct, co to vlastně znamená. E = environmentální zodpovědnost (dopad společnosti na životní prostředí; energetická efektivita, uhlíková stopa) S = sociální zodpovědnost (vliv společnosti na širší veřejnost; spokojenost zákazníků, diverzita zaměstnanců, charitativní dary) G = governance faktor (hodnotí standardy řízení společnosti; kompenzace vrcholového managementu, míru korupce, transparentnost vůči akcionářům). Má ale podobná zelená nálepka skutečně nějakou hodnotu nebo jde jen o nástroj k prodeji vyšších objemů různých investičních nástrojů? Profesor Damodaran, guru fundamentálního investování, to shrnuje následovně – přestože prodejci ESG staví vzdušné zámky a mluví o dobru, žádnou hmatatelnou přidanou hodnotu zatím rozpoznat nejde. Více informací najdete v odkazu níže.

Jak žít s poklesy, když přijdou? Když člověk narazí na novinový titulek, tak může nabýt dojmu, že jeho investice jsou v ohrožení. Zde je pár bodů, proč se Vaše investice v rámci našich portfolií liší: neinvestujeme pouze do akcií, ale v portfoliu máme dluhopisovou složku, nebo realitní složku zastoupenou realitními fondy; akciová složka neobsahuje pouze index S&P 500, ale další fondy široce diverzifikované; noviny uvádějí poklesy, které se měří od maxima trhů; články se píší hlavně v době, kdy trh dosáhl nového lokálního minima. Při rozhodování, zda pokračovat, se nedívejte do minulosti, ale do budoucna. Není podstatné, jestli trhy klesly nebo vyrostly. Podstatné je, jestli vlastníte správné investice, které potřebujete. Akcie mají tu nevýhodu, že jejich cena krátkodobě kolísá. Dlouhodobě ale hodnota firem roste a dává nám šanci překonat inflaci. Smyslem jakékoliv dlouhodobé investice je ochrana majetku před znehodnocením a za posledních 200 let jsou akcie nejlepším nástrojem.

A teď něco konkrétního pro OSVČ. Plánujete příští rok využít financování hypotékou? Bohužel velká část klientů, kteří jsou OSVČ a výdaje uplatňují paušálem, žije v domnění, že jejich příjmy jsou stejné jako jejich fakturace. Pro financující banky tomu tak není. Rád Vám poradím, jak se na hypotéku v příštím roce připravit. Neváhejte mě kontaktovat pro konzultaci již nyní, kdy je stále ještě prostor.

Buďte stále v obraze

Pravidelně Vám každý týden pošleme aktuální informace o investicích, trzích, ekonomice a další zajímavosti.

Vaše osobní údaje budeme zpracovávat v souladu s pravidly nakládání s osobními údaji.