Aktuální info: Týden 25

24.6. 2022171x

Sazby 7 % a další možný otřes pro ceny nemovitostí v ČR

Za poslední týden se akcie pohybovaly od -3,2 % do +2,7 %. Od začátku roku 2022 jsou americké akcie -16,5 %, americké dividendové -4,6 % v CZK. V případě, že máte novou hotovost, kterou máte v plánu investovat na delší časový horizont, tak již nyní je výhodná příležitost.

Úrokové sazby se nám opět zvýšily, nyní na současných 7 %. Vzhledem k tomu, že trhy očekávaly takové zvýšení, tak koruna naopak mírně oslabila. V červenci budeme mít již novou bankovní radu a někteří předpokládají obrat a věří, že se úrokové sazby budou snižovat. Nepředpokládejme, že by úrokové sazby měly v nejbližší době klesat, pokud nám stále poroste inflace, tak naopak existuje možnost jejich dalšího růstu. Začínají být atraktivní české krátkodobé dluhopisy, kde může být výnos k 6 %.

Bloomberg vyhodnotil ČR jako druhý nejpřehřátější trh nemovitostí (v porovnání s nájmem a příjmem). Na prvním místě je Nový Zéland. Zvyšování úrokových sazeb bezpochyby ovlivňuje nemovitostní trh a už to začíná být vidět. Příležitosti pro nákup nemovitostí se nabízejí i v zahraničí. Realitní trh čeká bouřlivé období a uvidíme, jaký bude další vývoj. V ČR jsme historicky nezažili velké poklesy nemovitostního trhu, ale vždy je třeba počítat s více scénáři.

V článku E15 jsme se mohli dočíst, že „ceny kovů se hroutí, s nimi i šance na prosperitu“. Oslabující poptávka a zvyšování úrokový sazeb dusí ekonomiku, a tak klesá poptávka po různých komoditách (což může pomoci ke snížení inflace). Čili i stavební materiál může začít opět klesat. Komodity se vyznačují tím, že jsou velmi volatilní (zažívají výkyvy).

V médiích se dozvídáme protichůdné názory a může být složité rozklíčovat, kterým zprávám můžeme věřit. Pro nás, kteří dlouhodobě investujeme, je důležitější držet se svého investičního plánu a nesledovat neustále dění zpráv. V ideálním případě vyhnout se informačnímu šumu. Jasná investiční strategie a filozofie Wealth Protection (ochrana bohatství) je strategií, která dlouhodobě funguje.

Jak se zachovat v případě, kdy neustále čelíme negativním zprávám? Kvalitní investiční plán je základ. Takový plán si umí poradit i s neočekávaným prostředím. Buďte obezřetní, od koho přijímáte investiční doporučení. Investování bude složité a bude se zdát náročné, pokud se mu nebudete vůbec věnovat a budete ho sledovat pouze z medií nebo na sociální sítích.

Buďte stále v obraze

Pravidelně Vám každý týden pošleme aktuální informace o investicích, trzích, ekonomice a další zajímavosti.

Vaše osobní údaje budeme zpracovávat v souladu s pravidly nakládání s osobními údaji.