Aktuální info: Týden 11

18.3. 2022234x

Stagflace, vyšší úrokové sazby, ropná krize i čínská nervozita

Americké akcie od začátku invaze rostly o 6-7 % (v CZK).

ČNB očekává, že se vyšší inflace propíše i do příštího roku. Začínají se projevovat prvky stagflace, hospodářský růst a některé české firmy začínají být ohroženy. I když v USA, kde jsme převáženi stagnaci v tuto chvíli nevidíme, se scénářem stagflace ale počítáme.

Americký FED ve středu mírně zvýšil sazby, akcie rostou, nálada mírně taky. FED tímto tahem trhy nepřekvapil a v cenách akcí se to už projevilo v začátku roku. S inflací se bojuje zvyšováním úrokových sazeb, ty se proto dále mohou zvedat i v Česku.

Trhu s ropou hrozí kvůli sankcím uvaleným na Rusko šok, může se to ale týkat i ostatních komodit. Ropná krize může urychlit přesun od fosilních paliv. V zemích závislých na dovozu ropy může dojít k recesi.

Válka na trhy dále přináší volatilitu, ta se projevila i na čínských akciích, které už tak byly výrazně vyklesané. Například Alibaba se pohybovala nahoru a dolu o 30 % v rámci dvou dní, čínské automobilky padají. Rozvíjejícím se trhům se z důvodu jejich nepředvídatelnosti dlouhodobě vyhýbáme, rizika dlouhodobých propadů jsou příliš vysoká.

Buďte stále v obraze

Pravidelně Vám každý týden pošleme aktuální informace o investicích, trzích, ekonomice a další zajímavosti.

Vaše osobní údaje budeme zpracovávat v souladu s pravidly nakládání s osobními údaji.