Aktuální info: Týden 03

21.1. 2022212x

Poklesy na akciových trzích,  předválečné Rusko, zvyšující se hypoteční sazby a bezhlavé investování

Za poslední týden se akcie pohybovaly od -4,1 % do -0,9 %. Od začátku roku 2021 jsou americké akcie +19,3 %, americké dividendové +19,0 % v CZK.

Trhy od začátku roku pozvolna klesají, americké S&P 500 je na -6,54 %, v CZK je to díky posílení koruny -9 %. V rentiérských portfoliích je to -6 %, dividendové akcie totiž klesaly méně. Takové výkyvy na trhu jsou ale normální – kolísání akcií není riziko, že akcie budou kolísat je jisté(-5 % pokles nastává skoro každý rok). Situaci monitorujeme a v případě dalšího poklesu Vás budeme kontaktovat s doporučením, jak poklesů využít. V tuto chvíli ještě nenakupujeme.

Prudké zvýšení sazeb má vliv na hypotéky i na celou ekonomiku. Sazby na hypotečních úrocích překonaly 4 %, a brzy by mohly vystoupat k 5 %. Splátky hypoték refixovaných v roce 2022 mohou vyskočit dramaticky. Pokud Vás ale akutně trápí refixace hypotéky, nebo růst sazeb již nyní, ozvěte se mi.

Kvůli hrozícím konfliktům Ruska padají ceny tamních akcií a dluhopisů (to tlačí na zvýšení dluhopisových výnosů, státní dluh se prodražuje). USA a Evropa hrozí sankcemi, můžou omezit export ropy, ve hře je i odstřižení od mezinárodního platebního systému. My se ve strategii wealth protection rozvíjejícím se trhům vyhýbáme – politické riziko je jedním z důvodů.

Fond ARK Innovation, který začátkem minulého roku sklízel velký věhlas, je nyní na -50 % od svých maxim, a přestože jeho dlouhodobější výkonnost je stále dobrá, většina investorů naskočila právě blízko vrcholu (popularity i ceny) a nyní jsou ve ztrátě. Investovat do něčeho, jen proto, že je to v současnosti populární, není vhodnou dlouhodobou investiční strategií. Principy wealth protection nám pomáhají se spekulacím vyhýbat.

Buďte stále v obraze

Pravidelně Vám každý týden pošleme aktuální informace o investicích, trzích, ekonomice a další zajímavosti.

Vaše osobní údaje budeme zpracovávat v souladu s pravidly nakládání s osobními údaji.