Aktuální info: Týden 26 a 27

8.7. 2022215x

České nemovitosti – ne/obávat se, význam dolaru v portfoliu, stále atraktivnější státní dluhopisy

Za poslední 2 týdny se akcie pohybovaly od +0,9 % do +6,6 %. Od začátku roku 2022 jsou americké akcie -10,9 %, americké dividendové +1,5 % v CZK.

V novinových titulcích se dočítáme „nejhorší půlrok na finančních trzích“. Nicméně naše portfolia si nevedou tak špatně. Díky tomu, že nezajišťujeme naše investice v akciích do české koruny, ale naše investice jsou v dolarech a investujeme do velkých amerických firem, propady na finančních trzích nejsou zdaleka tak vysoké. Posilující dolar pomáhá našim portfoliím. Pro budoucí rentiéry je to ideální prostředí na průměrování nákupní ceny pomocí pravidelných investic.

O tom, že může nastat recese, se nikdy nemluví tolik jako nyní. Když se podíváme na Američany, tak je vidět, že jsou na případnou recesi připraveni lépe než my v Evropě. Američtí spotřebitelé jsou od doby covidu méně zadlužení a mají větší osobní bohatství. V případě, že by tedy nastala recese v USA, tak bude spíše mírnějšího charakteru. Proto převažujeme USA v našich portfoliích.

V ČR však máme situaci složitější. Stále častěji se objevují články o problémech na nemovitostním trhu. Na scénáře, které nastaly v zahraničí na nemovitostním trhu, se můžete podívat na odkaze, který jsem zveřejnil na svých webových stránkách na podzim 2021. Doporučuji přečíst: https://bartospetr.cz/clanky/cihla-neni-zdaleka-takovou-jistotou/. Média téměř jako vždy si této situace všímají až nyní. Klesá poptávka a prodejci začínají reagovat snižováním ceny. Pamatujte, že nemovitosti mají větší setrvačnost a reálné ekonomické dopady mohou teprve přijít. Je evidentní, že lépe už bylo.

S ohledem na situaci v ČR se bude deficit státních financí nadále zvyšovat, a to může vést k vyšším daním. Guvernér Aleš Michl měl zajímavý článek na iDNES. Abychom měli budoucí silnou korunu, tak zde jsou podmínky: dlouhodobě vyrovnané veřejné finance, silný export a přebytková obchodní bilance, nezhoršující se účet běžné platební bilance. Zda se naší vládě podaří naplnit tyto podmínky, je nejisté. My investujeme tak, aby nás sílící ani slábnoucí koruna dramaticky neovlivnila.

České krátkodobé státní dluhopisy už nabízejí zajímavý výnos, a tak je dobré začít tyto dluhopisy zařazovat do portfolií. Pozor ovšem na dluhopisy korporátní bez ratingu, které jsou stále rizikovější a mnoho z nich končí krachem společnosti. Aktuální úrok na státních dluhopisech se pohybuje od 5 do 7 % p.a., kdybychom měli investovat do dluhopisů bez ratingu, tak by musel vynášet dvakrát až třikrát více.

Chtějte od své banky vyšší úrok! Úrokové sazby nám rostou, ale tempo růstu úroků na spořících účtech není zdaleka tak rychlé. Alternativou pro spořící účty může být nový fond Conseq Repofond, který nabízí i drobnějším investorům možnost podílet se svými výnosy na rostoucích úrokových sazbách. Investičním cílem fondu je prostřednictvím vkladů a zejména reverzních repo operací dosahovat zhodnocení v českých korunách na úrovni dvoutýdenní repo sazby ČNB snížené o 0,75 procentního bodu. Při současných sazbách je možné očekávat výnos 6,25 % p.a.

Buďte stále v obraze

Pravidelně Vám každý týden pošleme aktuální informace o investicích, trzích, ekonomice a další zajímavosti.

Vaše osobní údaje budeme zpracovávat v souladu s pravidly nakládání s osobními údaji.