Aktuální info: Týden 45

10.11. 2023148x

Český maloobchod v poklesu

Jak to vypadá na trzích

Za poslední týden se akcie pohybovaly od – 1,1 % do + 2,6 %. V posledních pěti letech zaznamenaly americké akcie velkých společností nárůst o + 90 %. Americké akcie s dividendou vzrostly o + 42 % v českých korunách. Evropské akcie vydělaly 28 %, rozvíjející se trhy + 3 %.

Maloobchod v ČR: Pokles tržeb pokračuje

Maloobchodní tržby v Česku padají už 17 měsíců v kuse – to není dobré znamení. Spotřebitelé škrtají i na drobnostech, což může být předzvěstí blížící se recese. Nejprve lidé šetří na velkých věcech jako jsou domy a auta, a až poté se to projeví v maloobchodech. V září se prodej oblečení a obuvi propadl o 16,1 % a elektroniky o 6,1 %. To vše naznačuje, že rok 2024 by mohl být pro české podnikatele ještě těžší než ten současný.

Boom skladů a hal: Blíží se vrchol?

V článku E15.cz „V Česku vzniká čtvrtina všech nových hal a skladů ve střední a východní Evropě. Nájemné je zde nejvyšší v regionu“ se zdá, že český trh s halami a sklady zažívá svůj vrchol. Ale pozor, vysoké nájemné a příval nových staveb mohou signalizovat, že trh je na vrcholu svého cyklu. S rostoucími úrokovými sazbami a přicházející recesí by mohlo dojít k ochlazení tohoto segmentu. Developeři s vysokými úvěry by měli být na pozoru – situace se může rychle obrátit. Doporučuji zvýšenou opatrnost v investicích do tohoto sektoru. Situace se může dotknout i nemovitostních fondů, které mají v portfoliu tento typ nemovitostí.

Úrokové sazby: Konec růstu, ale ne poklesu

Nedávný článek poukázal na to, že ceny na vyspělých trzích signalizují ukončení cyklu zvyšování úrokových sazeb, což by mohlo být dobrým znamením pro celosvětovou ekonomiku. Stagnace úrokových sazeb by mohla přispět k rychlejšímu ekonomickému oživení. Nicméně, je důležité si uvědomit, že toto neznamená rychlý pokles sazeb. Konec zvyšování sazeb neimplikuje automatické snižování.

Úrokové sazby: Přizpůsobení se nové realitě

V současném globálním kontextu, který je poznamenán deglobalizací, geopolitickým napětím, dopady covidu a strukturálními změnami v ekonomikách, se zdá, že vyšší úrokové sazby mohou přetrvávat delší dobu. Při pohledu na americké státní dluhopisy, které nyní nabízejí úrok kolem 5 % ročně, si uvědomujeme, že tato úroveň není historicky neobvyklá. V minulosti tyto dluhopisy nabízely úrok 6 % v době, kdy inflace byla 3 %.Tato situace naznačuje, že současné úrokové sazby nejsou z dlouhodobého hlediska neobvykle vysoké a měli bychom se naučit v takovém prostředí podnikat a žít. Pokud by úrokové sazby opět dramaticky klesly, což je scénář, na který si mnozí z nás ještě pamatují, pak by se ekonomické prostředí vrátilo k předchozímu stavu, kdy podnikání bylo snazší a bez větších obav. Nicméně, na takový scénář se nemusíme speciálně připravovat. Naopak, klíčové je adaptovat se na současnou situaci s vyššími sazbami a naučit se v ní efektivně podnikat.

Buďte stále v obraze

Pravidelně Vám každý týden pošleme aktuální informace o investicích, trzích, ekonomice a další zajímavosti.

Vaše osobní údaje budeme zpracovávat v souladu s pravidly nakládání s osobními údaji.