Aktuální info: Týden 18

5.5. 2023289x

Sazby ČNB, FED a ECB, dluhopisy, nemovitosti a ocenění akcií

Za poslední týden se akcie pohybovaly od -1,5 % do +1,0 %. Od začátku roku 2022 jsou americké akcie -16,7 %, americké dividendové akcie -9,7 % v CZK. 

Česká národní banka (ČNB) nechává úrokové sazby na úrovni 7 %, ale počet členů hlasujících pro zvýšení sazeb roste. Nový odhad průměrné inflace pro rok 2023 je 11,2 %, zatímco pro rok 2024 zůstává na 2,1 %. Diskuze o snižování sazeb je podle Michla předčasná. Při červnovém zasedání bude klíčovým faktorem, jak bude ČNB hodnotit důvěryhodnost vládního konsolidačního balíčku.

Evropská centrální banka (ECB) zvýšila sazby na 3,75 %, což znamená zpomalení tempa zvyšování, zatímco americký FED zvýšil sazby na 5,25 %. Americké sazby tak překonaly úroveň inflace (4,98 %). Tento krok může znamenat vrchol cyklu zvyšování sazeb nebo se k němu blíží. FED se potýká s problémy regionálních bank a musí balancovat mezi protichůdnými cíli. Zahraniční centrální banky se řídí doporučeními analytiků, na rozdíl od domácí ČNB.

Americké dlouhodobé dluhopisy jsou stále pod úrovní inflace (3,35 % na 10 let), což znamená, že zvýšení sazeb není signálem pro nákup dlouhých dluhopisů, jelikož mají stále zápornou reálnou výnosnost. Místo toho se doporučuje investovat do krátkodobých dluhopisů, které nabízejí atraktivní výnos. Výnosová křivka je invertovaná, což znamená, že krátkodobá sazba je vyšší než dlouhodobá. Trh věří, že se situace v delším časovém horizontu uklidní.

V médiích se objevují rozporuplné informace o stavu nemovitostního trhu v České republice. Někteří tvrdí, že k poklesu trhu nedojde, zatímco jiní argumentují, že pokles již nastává a bude se prohlubovat. Na základě zkušeností se zahraničními trhy víme, že nemovitostní trh nemusí být vždy tak jistý, jak se zdá. Důležitými faktory při hodnocení nemovitostí jsou poloha nemovitosti a zda se jedná o starší či novou stavbu.

Americký akciový trh je na úrovni, jako byl před dvěma lety, a pokud by investoři věděli o nadcházející inflaci a růstu sazeb, očekávali by nižší ocenění akcií. S vysokou inflací historicky klesají průměrné valuace akcií, avšak u sazeb není situace jednoznačná a existuje velký rozptyl. Skutečné trhy jsou komplexnější než modely z učebnic. Z našeho hlediska se zdají ceny akcií stále rozumné, a proto máme v akciích vyšší podíl.

Buďte stále v obraze

Pravidelně Vám každý týden pošleme aktuální informace o investicích, trzích, ekonomice a další zajímavosti.

Vaše osobní údaje budeme zpracovávat v souladu s pravidly nakládání s osobními údaji.