Aktuální info: Týden 08

24.2. 2023235x

Příležitosti a rizika v době deglobalizace, AI a vyšší úrokové sazby

Za poslední týden se akcie pohybovaly od -2,4 % do +0,3 %. Od začátku roku 2022 jsou americké akcie -14,5 %, americké dividendové akcie -3,6 % v CZK. 

Deglobalizace se stává stále výraznějším trendem v důsledku problémů s mezinárodními dodávkami zboží způsobených pandemií. Firmy se snaží hledat regionálně bližší řešení, což vede ke zvyšujícímu se ústupu od globalizace. Tento trend může být pro Evropu nebezpečný, protože se silně orientuje na export. Amerika je na deglobalizace lépe připravena. Deglobalizace klade výzvy i příležitosti, a pokud se podnikům podaří najít nové regionální partnery, může to vést k větší stabilitě a udržitelnosti obchodních vztahů. Je důležité si uvědomit, že deglobalizace může mít trvalý dopad na světovou ekonomiku a bude vyžadovat flexibilitu a inovaci.

Umělá inteligence (AI) je technologií, která není úplně nová, ale poslední měsíce jsou zprávy plné o jejím využití a vývoji. AI má velký potenciál pro podnikání a může přinést revoluci podobnou internetu nebo železnici. Je ale třeba být opatrný na případnou spekulativní bublinu, podobně jako tomu bylo u internetu v roce 2000 nebo u kryptoměn. Pro firmy, které dokáží AI efektivně využít, je to skvělá příležitost ke zlepšení konkurenceschopnosti a zvýšení zisků. To také činí AI zajímavou oblastí pro investory s dlouhodobým horizontem.Nicméně, při zvažování investice je důležité mít na paměti rizika, protože ne každá firma je schopna využít AI úspěšně.

Sazby hypoték a úvěrů mohou zůstat vysoké i v jiných regionech a éra levných peněz se nemusí brzy vrátit. Je důležité být připraven na různé scénáře, protože inflace nemusí klesat tak rychle, jak se očekává. Je lepší být připraven na horší situaci, abychom nebyli zaskočeni. Pokud se situace zlepší, je to dobrá zpráva, ale pokud ne, jsme připraveni na to, co přijde.

Snažme se vyhnout odhadům, kam se pohnou trhy.V době, kdy se investoři snaží najít vhodné způsoby, jak maximalizovat výnosy a minimalizovat rizika, může být kombinace pasivních a aktivních investičních nástrojů zajímavou volbou. I když jsou pasivní nástroje levné a zpravidla nabízejí stabilnější výnosy, aktivní správa může být výhodná, pokud jsou správci schopni najít příležitosti, které přinášejí nadprůměrné výnosy. V našem přístupu využíváme kombinaci obou typů nástrojů, abychom maximalizovali výnosy při minimalizaci rizik. Pasivní nástroje nám pomáhají dosáhnout našich dlouhodobých investičních cílů, zatímco aktivní správa nám umožňuje využívat příležitosti na trhu.

Opravdu velké peníze se nevydělávají nakupováním a prodáváním akcií, vydělávají se čekáním.

Buďte stále v obraze

Pravidelně Vám každý týden pošleme aktuální informace o investicích, trzích, ekonomice a další zajímavosti.

Vaše osobní údaje budeme zpracovávat v souladu s pravidly nakládání s osobními údaji.