Investice do dluhopisů po více než 20 letech znovu na scéně

30.3. 20232517x

Po dlouhých dvou dekádách se do hry vrátily investice do státních dluhopisů. Proč je teď nejlepší čas zahrnout je do investičního portfolia?

Jak to celé vzniklo

V období po hypoteční a finanční krizi v USA, kdy byly peníze levné, došlo k kvantitativnímu uvolňování, při kterém centrální banky poskytovaly peníze komerčním bankám a ty dále klientům a firmám. To vedlo ke snížení úrokových sazeb, což znamenalo, že vládní dluhopisy nesly nízké úroky při nízké úrokové sazbě. Funguje zde přímá vazba: když je nízká úroková sazba, stát emituje dluhopisy za velmi nízký úrok, který nabízí svým investorům.

V posledních letech se investice do státních dluhopisů nepovažovaly za příliš atraktivní, avšak s narůstající inflací se situace změnila – centrální banky reagují zvýšením sazeb, což zvyšuje výnosy nově emitovaných vládních dluhopisů a investice do dluhopisů si zase získávají oblibu. To platí především pro země s kvalitním ratingem, jako jsou USA, Německo, Velká Británie i Česko. Je však třeba brát v úvahu riziko, které se pojí s dluhopisy zemí s nižším ratingem, jako je Venezuela nebo Bolívie.

Navíc přišla válka a začali jsme se potýkat s nárůstem inflace, která je pro ekonomiku škodlivá. A jak na to reagovaly banky? Zvýšením úrokové sazby. Následek? Dluhopisy, které nesly velmi nízký výnos, se přecenily a jsou levnější.

Uveďme si příklad: když chcete prodat vládní dluhopis zakoupený před dvěma lety, ponese výnos 1,5 % oproti tomu, který si koupíte dnes a nese 6 %.

Výhodná koupě? Ano, ale nečekejte dlouho

Pro investory touto situací vznikla velká příležitost nakoupit vládní dluhopisy ať už napřímo, nebo přes fondy. S narůstem úrokových sazeb se totiž dluhopisy přecenily k lepšímu, tedy levnějšímu. Vzhledem k tomu, že se pravděpodobně pohybujeme na vrcholu úrokových sazeb, začne se uplatňovat tzv. metoda nataženého praku.

Dluhopisy mají obrovský potenciál, protože jejich hodnota se může zvýšit. Pokud jsou úrokové sazby velmi nízké, není vhodné do dluhopisů investovat, protože jsou drahé. Navíc pokud se úrokové sazby zvýší, klesne hodnota vašeho portfolia. A naopak: když jsou úrokové sazby vysoké, je to ideální příležitost na nákup.

Vládní dluhopisy jsou bezpečnou investicí, protože existuje jen poměrně malá pravděpodobnost, že o své peníze přijdete. Mohou být velmi dobrým nástrojem pro uchování hodnoty majetku a dokonce umí porazit inflaci. Je ale důležité si uvědomit, že investování do dluhopisů vyžaduje trpělivost a pečlivé sledování trhu. Pokud se začne trend měnit a dluhopisy se začnou přeceňovat, jejich nákup se už nemusí vyplatit.

Buďte stále v obraze

Pravidelně Vám každý týden pošleme aktuální informace o investicích, trzích, ekonomice a další zajímavosti.

Vaše osobní údaje budeme zpracovávat v souladu s pravidly nakládání s osobními údaji.