Aktuální info: Týden 42

21.10. 2023179x

Dolar roste, ale spekulace může být riskantní

Jak to vypadá na trzích

Za poslední týden se akcie pohybovaly od -1,6 % do -0,5 %. V posledních pěti letech zaznamenaly americké akcie velkých společností nárůst o 88,4 %. Americké akcie s dividendou vzrostly o 44 % v českých korunách. Evropské akcie vydělaly 27 %, rozvíjející se trhy 1,8 %.

Dynamika dolaru a jeho vliv na investiční strategii

Dolar v poslední době získává na síle, což má za následek růst hodnoty portfolií vedených v USD. Ačkoliv některé mediální zprávy oslavují „dolarové zisky“ pro investory, my se držíme strategie vyhýbání se měnovým spekulacím. Měny mohou být krátkodobě nestabilní, zatímco naše vize je zaměřena na dlouhodobé horizonty. Ano, v našich portfoliích držíme cizí měny, ale ty jsou vždy podloženy reálnými aktivy. Naší hlavní prioritou není reagovat na krátkodobé měnové výkyvy, ale dosáhnout našich dlouhodobých finančních cílů. Je důležité si uvědomit, že současný kurz dolaru je podobný tomu z předchozího roku, kdy jsme byli svědky jeho posilování následovaného oslabením.

Vývoj nemovitostního trhu v ČR: Aktuální trendy a dopady

Nemovitostní trh je v České republice častým předmětem diskusí, což odráží naši silnou tradici investic do nemovitostí, jež je větší než například v USA. Ačkoliv mnoho investorů očekávalo neustálý růst hodnoty nemovitostí, aktuální statistiky tento názor vyvracejí. Analýza od společnosti Deloitte ukázala, že ve druhém čtvrtletí ceny bytů poklesly v polovině z čtrnácti českých krajů, včetně Prahy, kde klesly mírně. Na druhou stranu se zdá, že trh s hypotékami se začíná znovu probouzet. Přesto byl v porovnání s předchozím rokem prodej bytů nižší o 40 %. Developeři reagují na tuto situaci nabídkou různých výhod, od bonusů a dotovaných hypoték až po úpravy cen v očekávání snížení daní. Dle různých zdrojů, mezi nimiž je i Daniel Římal, se výnosnost nemovitostí v Praze pohybuje okolo 3 %, což je výrazně méně, než by si mnozí investoři přáli.

Prodej firem v nejistých časech: Daně, očekávání a ekonomická realita

Vypadá to, že zavedení 23% daně z zisku z prodeje firmy, pokud přesáhne 40 milionů, bude odloženo o rok. Jako referenční hodnota pro výpočet daně se bude brát ocenění firmy na začátku roku 2025, tedy ke konci roku 2024. Výpočet daně však není zcela přímočarý. Prodej firmy je vždy komplikovaný a může trvat dlouho. V současné době se však zdá, že tento proces je ještě delší než obvykle. Poradenské společnosti specializující se na akvizice a fúze firem očekávají, že trh se nevzpamatuje až do konce roku. Stejně jako u prodeje nemovitostí existují i zde výrazné rozdíly v očekáváních prodejců a kupujících ohledně ceny. Toto rozdílné očekávání je způsobeno nejistotou budoucnosti, otázkami týkajícími se vývoje ekonomiky, možným nárůstem inflace a dalšími neznámými faktory současného globálního prostředí. Dalším faktorem, který ovlivňuje trh, je zvyšující se cena a nižší dostupnost úvěrů.

Svět v nejistotě: Obavy, příprava a budoucí výzvy

V médiích se často objevuje názor, že svět prochází chaotickým obdobím plným nejistot. Mnozí se obávají budoucnosti a toho, co nás čeká. Ačkoliv tyto obavy mohou znít negativně, mohou také signalizovat pozitivní aspekt: trh není v euforii a je si vědom potenciálních rizik. Aktivní přístup k těmto rizikům a příprava na ně může být klíčem k úspěchu. V takovém prostředí může být investování strategickým krokem. Nové perspektivy a možné budoucí směry byly nedávno prezentovány na konferenci SHIFT, která nám nabídla hlubší vhled do aktuálního dění (více se dozvíte v odkazech níže).

Buďte stále v obraze

Pravidelně Vám každý týden pošleme aktuální informace o investicích, trzích, ekonomice a další zajímavosti.

Vaše osobní údaje budeme zpracovávat v souladu s pravidly nakládání s osobními údaji.