Aktuální info: Týden 37

15.9. 2023187x

ECB reaguje na obavy z inflace. Německo ztrácí tempo.

Jak to vypadá na trzích

Za poslední týden se akcie pohybovaly od -0,6 % do +0,6 %. Od začátku roku 2022 jsou americké akcie -1,7 %, americké dividendové akcie +0,4 % v CZK. 

Reakce ECB na inflační tlaky

Tento týden nás překvapila Evropská centrální banka, když zvýšila sazby na 4,5 %, a to i přes očekávání trhu. Ačkoliv inflace v nedávné době mírně ustoupila, stále existují obavy z jejího možného návratu. Historická data ukazují, že po krátkém poklesu inflace často následuje její nárůst. Aktuálně to vidíme v zemích jako Turecko či Argentina, kde inflace dosahuje alarmujících čísel. Zároveň se objevují znepokojivé zprávy o zpomalující ekonomice v Evropě, zejména v Německu. Sektory jako stavebnictví a automobilový průmysl čelí výzvám. Další zvyšování sazeb by mohlo evropskou ekonomiku ještě více zatlačit do defenzivy.

ČNB a zlato: Investiční strategie versus emoce

V poslední době se Česká národní banka zaměřuje na akumulaci zlata. Guvernér Aleš Michl naznačil, že zlaté rezervy mohou narůst z aktuálních 20 tun až na impozantních 100 tun. Osobně se domnívám, že zlato není pro naše klienty ideální investicí. V dnešní době už není měna přímo vázána na zlato. Navíc zlato neposkytuje tradiční výnosy, jaké známe z akcií, nemovitostí či dluhopisů. Jeho hodnota je tedy primárně ovlivněna tržními silami nabídky a poptávky. Z tohoto důvodu zlato v našich investičních strategiích nehraje klíčovou roli. Cena zlata je často ovlivněna psychologií trhu a emocemi, které tato komodita vyvolává v mnoha lidech, spojenými s představami o bohatství a luxusu.Zajímavým trendem je, že zatímco mnohé západní centrální banky zlato neupřednostňují k nákupu, my, společně s Polskem, se řadíme k bankám zemí jako je Rusko a Čína. Tyto země již delší dobu akumulují zlato s cílem zvýšit svou nezávislost na západních ekonomikách.

Předpovědi trhu: Věštění nebo realita?

Odhadování budoucnosti trhu je lákavé, ale často s omezenou přesností. Přestože mnozí chtějí znát krátkodobý směr trhu, jeho chování je často nepředvídatelné. Vezměme si třeba Jeremyho Granthama, známého investora a spoluzakladatele investiční firmy GMO, který od roku 2011 varuje před kolapsem trhu. Ti, kteří by ho následovali, by zmeškali růst trhu. Je důležité si uvědomit, že čím vyšší je trh, tím větší je potenciální riziko. Klíčem k úspěchu je však dodržování pevné strategie a plánu, a neudělat impulzivní změny na základě aktuálních trendů. Proto se při investování spoléháme na dlouhodobé trendy, nikoli na krátkodobé prognózy.

Buďte stále v obraze

Pravidelně Vám každý týden pošleme aktuální informace o investicích, trzích, ekonomice a další zajímavosti.

Vaše osobní údaje budeme zpracovávat v souladu s pravidly nakládání s osobními údaji.