Aktuální info: Týden 47

25.11. 2022251x

Zvyšování nezaměstnanosti, měnová krize, růst akcií

Za poslední 2 týdny se akcie pohybovaly od +0,2 % do +3,3 %. Od začátku roku 2022 jsou americké akcie -9,7 %, americké dividendové akcie +4,7 % v CZK.

V tomto týdnu se objevila zpráva od japonské agentury Nomura, že České republice hrozí měnová krize. Dostal jsem několik zpráv od klientů a odkazy na články, které vyšly v médiích. Obavy panují zejména proto, že se zhoršuje ekonomická situace, máme vysoké úrokové sazby a inflaci. Důležité je nespekulovat na pohyb měny. Pokud máte krátkodobé cíle a peníze budete potřebovat v krátkém časovém horizontu, je lepší držet CZK. U dlouhodobých cílů máme nakoupené zejména akciové fondy, kde převažují investice v USD a část fondů je v EURU. Držíme tak aktiva v různých měnách, a tím jsme chráněni před různými scénáři. Pokud by u nás měnová krize nastala, naše portfolia jsou na tento scnénář připravena.

Trh s hypotékami se propadá hlouběji a hlouběji. Aktuální data bank ukazují, že objem hypoték je nyní od začátku roku v poklesu o -82 %. Vysoké sazby ovlivňují prodeje nemovitostí a již nyní je průměrná doba prodeje bytu 8 měsíců. Banky se snaží propady zmírnit tím, že nabízejí možnost převzetí hypotéky od prodávajících, kde může kupující získat výhodnější úrokovou sazbu. Oproti akciovému trhu, který je tzv. leading (předbíhajícím indikátorem), je trh s nemovitostmi tvz. lagging (zpožďujícím indikátorem). Poklesy budou s velkou pravděpodobností ještě pokračovat a budou vznikat zajímavé přiležitosti.

Se zvyšující se nezaměstnaností v USA začíná stoupat nezaměstnanost i v Evropě. Nezaměstnanost přichází se zpožděním a propouštění u nás není tak snadné jako je tomu v USA. V autodopravě může být pravděpodobný pokles oproti začátku roku až o 70 %, banky propouštějí z důvodu menšího zájmu o hypotéky. Nezaměstnanost může být indikátorem ekonomického dna, ale tou dobou už akcie dávno rostou.

Akcie možná vidí světlo na konci tunelu. Dle odhadů bank by sazby měly být na vrcholu v příštím roce, a potom by měly začít postupně v USA klesat. To je dobrá zpráva. Právě díky této zprávě akcie reagovaly růstem. FED plánuje zvyšovat sazby v prosinci a očekáváme zvýšení o 0,5 %. Toto zvyšování je v ocenění trhu již zahrnuto. Nicméně na prognózy nelze 100% spoléhat, a proto pracujeme s různými scénáři budoucnosti. Nevíme, zda je dno za námi či před námi, ale platí, že převažujeme akciová portfolia a udržujeme zejména pravidelné investice, které nám v budoucnosti mohou zlepšit naše výnosy. 

Buďte stále v obraze

Pravidelně Vám každý týden pošleme aktuální informace o investicích, trzích, ekonomice a další zajímavosti.

Vaše osobní údaje budeme zpracovávat v souladu s pravidly nakládání s osobními údaji.