Aktuální info: Týden 24

17.6. 2022196x

Nejistota na trzích, rostoucí sazby, stavebnictví zažívá těžké časy, bezpečnější USA

Za poslední týden se akcie pohybovaly od -8,8 % do -2,0 %. Od začátku roku 2022 jsou americké růstové akcie -17,8 %, americké dividendové -5,7 % v CZK. Poklesy růstového typu akcií se během týdne zvýšily z -10 % na – 17,8 %, a pro nás to znamená, že se začínáme připravovat na případné „nákupy při poklesech.“

Z výše uvedených čísel se může akciový trh jevit jako stále klesající a méně bezpečný, ale pokud se na akciový trh podíváme z delší perspektivy, například od roku 2018, tak jsou americké růstové akcie +60,2 %, americké dividendové +38,3 % v CZK. Pamatujme, že akciový trh není vhodná investice na krátkém časovém horizontu, ale dlouhodobě se akcie řadí jako nejvýnosnější finanční aktivum.

V covidu jsme zažili časově velmi krátký pokles, který trval 33 dní. Ve skutečnosti jsou akciové poklesy o více než 20 % průměrně 10x delší, tj. 351 dní. Od začátku roku nám trh postupně klesá a máme za sebou 165 dní poklesů, uvidíme, jak se situace bude vyvíjet dále. Pracujeme se scénářem, že se akciový trh může vydat oběma směry. Při investicích v poklesech je zapotřebí investovat rozvážně, a ne všechnu volnou hotovost použít najednou, aby nám ještě něco zbylo pro investice při skutečně významných poklesech o 30, 40 nebo 50 %. Stále platí, že kdo investuje pravidelně, tak právě teď nakupuje za nižší ceny.

Trhy klesají zejména kvůli sílící inflaci a centrální banky po celém světě reagují zvyšováním sazeb. Zvyšováním úrokových sazeb se přiškrcuje ekonomika, a to může vést až k recesi. Díky této situaci investoři dostávají strach a tento jev ovlivňuje vývoj trhů. Zažíváme další cenové tlaky – za poslední týden došlo k 70 % nárůstu ceny plynu na burzách.

Ekonomická situace v Česku začíná mít dopady na některé sektory. Začínají krachovat první stavební firmy kvůli drahému materiálu. Developerské projekty se odsouvají a developerům už nechtějí půjčovat banky. Opět se objevují korporátní dluhopisy právě těchto firem, jelikož tímto chtějí zachránit situaci a dostat se k dalšímu kapitálu, buďte velmi obezřetní na tyto nabídky. Dalšími negativními vlivy jsou ceny energií či snižující se zájem o hypotéky.

ČNB ve Zprávě o finanční stabilitě uvádí, že dle odhadů jsou české nemovitosti nadhodnoceny o 40 %. Data OECD ukazují na to, že v Česku je jedna z nejhorších dostupností vlastního bydlení v Evropě. ČNB předpokládá, že v nadcházejícím období se sníží růst poptávky po nemovitostech. Prohlubující se propad reálné mzdy a stále zvyšující se úrokové sazby snižují poptávku a díky tomu by měl začít realitní trh stagnovat.

V Americe je situace výrazně pozitivnější (benzín stojí v přepočtu 30 Kč za litr), proto mnohé tamní firmy nadále zvyšují dividendy a zahraniční firmy v USA budují továrny. I proto USA převažuje v našich akciových portfoliích.

Buďte stále v obraze

Pravidelně Vám každý týden pošleme aktuální informace o investicích, trzích, ekonomice a další zajímavosti.

Vaše osobní údaje budeme zpracovávat v souladu s pravidly nakládání s osobními údaji.