Aktuální info: Týden 23

10.6. 2022148x

Opětovné zvyšování úrokových sazeb, česká ekonomika, zasedání ECB

Za poslední týden se akcie pohybovaly od -1,7 % do +1,0 %. Od začátku roku 2022 jsou americké růstové akcie -9,9 %, americké dividendové +0,6 % v CZK.

Česká ekonomika je silně navázaná na automobilový průmysl a s největší pravděpodobností to bude právě on, který ji potáhne dolů. Pro mnohé podnikatele začínají těžké časy (vysoká inflace, drahé úvěry, zvyšování energií, navyšování mezd). Meziroční inflace byla v květnu 16 %.

Zvyšováním úrokových sazeb se začíná projevovat slábnutí poptávky. Klesá zájem po řemeslnících, rekreačních objektech. Hypoteční makléři zažívají dramatický propad poptávky po hypotékách (mj. protože jsou sazby hypoték na 6 % p.a.). Začíná se pomalu naplňovat scénář, který chce ČNB – reakce spotřebitelů se projevuje tím, že začínají šetřit. V červnu nás čeká další zvýšení úrokových sazeb.

Zamyslete se nad tím, jak zhoršení situace může zasáhnout v životě a podnikání i vás. Investujeme nejenom na základě toho, že chráníme náš majetek a dlouhodobě zvyšujeme jeho hodnotu, ale i dlouhodobá investice tvoří rezervu rezerv, která je k dispozici. Je dobré nyní zvážit nákupy velkých položek.

Evropská centrální banka (ECB) rozhodla pro zvýšení úrokových sazeb o 0,25 %, další zvyšování má však pokračovat na podzim. V eurozóně budou však peníze i nadále levné. V tuto chvíli je záporná sazba -0,5 %. Rozhodování o zvyšování sazeb je pro ECB složitější, než pro ČNB nebo FED s ohledem na to, že zvýšení sazeb se dotýká více ekonomik, pro které zvyšování sazeb může znamenat vyšší náklady pro splácení jejich dluhů. Naše akciová portfolia jsou zaměřená více na americký trh a v Evropě investujeme minimálně.

V obdobích, kdy ekonomika roste, někteří zapomínají na to, že může přijít i období poklesů. Tyká se to například internetových obchodů, které díky klesající poptávce mají plné sklady a jsou přezásobení, a tak nabízejí slevy, aby se zásob zbavily. Některé firmy se mohou dostat do problémů s cashflow a přestat plnit své závazky. Zejména firmy, které vydávaly dluhopisy, nesplatí svůj dluh. V tomto období nejlépe obstojí velké a silné firmy, které jsou v našich portfoliích rovněž zastoupeny. Se scénářem krize je nutné vždy počítat.

Buďte stále v obraze

Pravidelně Vám každý týden pošleme aktuální informace o investicích, trzích, ekonomice a další zajímavosti.

Vaše osobní údaje budeme zpracovávat v souladu s pravidly nakládání s osobními údaji.